diumenge, 30 d’abril del 2017

VA DE JOCS!!


Sí, sí! Avui VA DE JOCS! De jocs de lògica i habilitat. Perquè fa molt que no faig cap entrada de Jocs de taula i ja toca oi? Al meu blog, i a la meva futura aula, els JOCS sempre tindran un paper protagonista!! Perquè JUGANT S’APREN, i molt!!

Molts pensen que jugant no s’aprèn. Segurament siguin els mateixos que pensen que l’objectiu d’infantil, i de l’educació en general, ha de ser aprendre a llegir i escriure. Jo tinc claríssim que l’objectiu de l’etapa d’infantil no ha de ser mai preparar infants per a la primària. No, infantil no és un preescolar o preprimària. Aquesta és una concepció molt errònia d’una etapa que té nom propi i en la qual l’objectiu principal ha de ser  acompanyar als infants en el seu desenvolupament integral i fomentar la seva curiositat i l’esperit crític i reflexiu.

Com ja sabreu, els jocs són, per mi, un recurs TOP per a totes les etapes. Com a mestra considero que ens ofereixen tantes possibilitats motivadores i lúdiques d’aprendre que han d’estar present a les aules de totes les etapes. A més, avui en dia tenim la gran sort de comptar amb milers de jocs de tot tipus. En tenim tants que sovint no sabem per on començar a buscar.

Que què podem treballar amb els jocs de taula? Aquesta pregunta us la vaig respondre fa uns mesos en el post “El poder dels jocs de taula!”. Feu-li un cop d’ull i de ben segur que us acabaré de convèncer del poder dels jocs com a recurs educatiu.

Avui em centraré en un TOP 10 de jocs per treballar la lògica i l’habilitat, tant visual com manual.






  

DAY & NIGHT




Day&night és un joc on els més petits del parvulari hauran de trobar les combinacions correctes i posar-les en l’ordre corresponent per tal que quedi com a la imatge. Poden jugar sols o en grups.
Les peces són de fusta i les combinacions d’aquestes representaran escenes molt divertides i originals. De ben segur que els infants hi queden ben atrapats.

A més, el joc consta de dos nivells de dificultat. El primer mostra el dibuix en color i l’infant pot relacionar la peça per la forma i color. En canvi, el següent nivell només mostra la silueta de les peces que els infants hauran de trobar sense conèixer el color.

El joc implica relacions lògiques entre dibuix i realitat i una habilitat motriu muntar les peces.

El podeu trobar a Jugar x jugar.


LLUNA D'EQUILIBRI



Aquest és un joc simple però que implica l’enginy. En ell els infants han de tirar el dau i col·locar una peça a la lluna del color que els ha tocat. Això sí, ho han de fer sense que la lluna es decanti del tot cap a un costat. Cada vegada la muntanya serà més alta i costarà més.

Aquest joc també permet el joc en solitari o en grup.

Fomentarà els raonaments lògics i la relació pes-grandària. El podeu trobar a Kinuma.



TRUCKY 3


Tres camions ben enfeinats han de recollir la càrrega per portar-la al seu destí. Fins aquí tot sembla fàcil però no ho és tant. La càrrega no pot sobresortir del camió i per tant caldrà pensar bé com la podem col·locar. Cada camió és diferent el que implicarà que l’infant pensi i experimenti com pot anar cada peça en cada cas.

Els reptes d’aquest joc es van complicant gradualment i cada vegada requeriran més enginy.
És un joc que enganxarà als més menuts que no podran parar fins a aconseguir el repte.

El trobareu a JugarX jugar.







PEDRES ARC IRIS


Aquest original joc va de pedres! En la mateixa línia que el joc número, aquest lloc consisteix en identificar les pedretes correctes en cada cas i reproduir el dibuix que se’ls presenta. En aquest cas, a diferència del primer, cal més atenció, ja que hi ha més d’una peça del mateix color i no són pas iguals. Per tant, implicarà que l’infant identifiqui la peça tant pel color com per la mida i la sàpiga col·locar en l’espai de la mateixa forma que apareix en la imatge.

Sóc fan d’aquest material, ja que permet infinitat de possibilitats i dificultats.   

Aquest joc el trobareu en botigues Montessori com Montessori para todos.


ANIMAL SOBRE ANIMAL




Quants animals aconseguiràs apilar? Podràs fer una muntanya estable? Aquest joc és tot un clàssic i no pot ser més divertit. A més, les normes són ben simples, només cal tirar el dau i intentar col·locar l’animal que ens ha tocat en algun lloc de la pila! Així de simple!


Com veieu aquest joc és ideal per treballar la lògica alhora que requereix una habilitat manual i molta concentració!

El trobareu a la majoria de botigues de Jocs com Kinuma o JugarX Jugar.


COLOR CODE



Com el nom ja indica, aquest joc consisteix a aconseguir els codis demanats a través de fitxes transparents amb formes. Així doncs, l’infant haurà de trobar quina és la combinació correcta sobreposant-les les unes amb les altres.



És un joc solitari però fàcilment adaptable i modificable, que d’això en sabem una estona les mestres. Des del meu punt de vista només calen les fitxes de mostra i les làmines transparents.

És un joc gradual i, per tant, la dificultat va augmentant. En un principi no és rellevant l’ordre de les peces però a mesura que augmenta la dificultat l’ordre serà un factor clau per a la consecució del repte.

El joc el trobareu a Kinuma, per exemple.







RAPIDO 


Aquest joc em va semblar genial només veure’l! Tant és així que el vaig haver de provar i és, definitivament, divertidíssim. Aquest joc accepta fins a 4 jugadors i consisteix en agafar el més ràpid possible, com el nom indica, les boles dels colors de la sèrie que ens ha tocat. Per agafar-les només cal la canya de bambú que veieu a la imatge, concentració i velocitat.
Per a la consecució de l'objectiu d'aquest joc és fonamental que les boles quedin en el mateix ordre que a la guia de la seriació i, si ens equivoquem, haurem de tornar a començar, ja que no es pot treure una única bola del tub! Mola eh? A què us han entrat ganes de jugar?

Aquest joc implica habilitat, tan cognitiva com oculo-manual. Considero que aquest joc és molt complet, ho té tot!

El trobareu a Jugarijugar.



EQUILIBRY


Seguim amb l’equilibri i les construccions per treballar la lògica. Aquest joc  consta de 6 bases en forma de mitja esfera, dos daus (un indica el color de la mitja esfera on col·locar la peca i l’altre la forma de la peça a col·locar) i diferents peces de tres formes i 3 colors.

El joc consisteix a tirar els dos daus i realitzar l’acció que aquest ens indica. Amb la mateixa dinàmica que Animal sobre animal o Lluna en equilibri però amb un petit plus de dificultat al tenir més premisses i les peces més petites.Així doncs, l’objectiu és aconseguir col·locar totes les peces sense que la mitja esfera perdi l’equilibri i aquestes caiguin.



És un joc que implica tant l’habilitat motriu com el raonament lògic a l’haver de pensar on posar cada peça en cada cas.

El trobareu a Jugarx Jugar.



SPEED CUPS


Speed cups, com el Rapido del que us he parlat més amunt, és un joc d’habilitat i velocitat tant mental com de moviments. En aquest cas cada jugador disposa de 5 gotets de diferents colors. El joc consistirà a realitzar la sèrie que aparegui a la carta correctament. És a dir, hi haurà una sèrie de cartes amb diferents sèries de colors com un tren amb vagons de cada color o una torre amb un pis de cada color. Així doncs els infants hauran de representar el més ràpid possible la sèrie de la carta amb els seus cubilets. El més ràpid serà el que en acabar de muntar toqui el timbre situat al mig de la taula o espai de joc.
Aquest joc implica concentració, velocitat i d’una lògica prou abstracta per a reproduir la imatge amb simples gotets. S’ho passaran d’allò més bé alhora que aprenen i es socialitzen.
Per a més grans també trobem el Speed cups 2 en el qual les representacions de les cartes encara són més ambigües.
El trobareu a moltes botigues com Jugar i Jugar.

 

ANILLO AL DEDO



Aquest joc es del mateix estil que l’anterior però requereix més habilitat manual, ja que juguem amb anelles que ens les haurem de moure pels diferents dits. És a dir, cada infant tindrà en una mà, distribuïts per tots els dits menys al polze, dos anells de cada color. És a dir, a cada dit hi haurà mínim un anell però mai podran haver-hi dos del mateix color.



Així doncs, com en el joc anterior, consisteix a reproduir la sèrie que aparegui a la carta amb els anells tot col·locant-los per ordre al dit polze. Per tant, a més de pensar en la sèrie a reproduir cal pensar com moc els anells de dit en dit amb la mà lliure per aconseguir aquells colors que necessito.

No sé si m’he explicat del tot bé però un cop jugues és senzill d’entendre. He col·locat aquest joc all grup de +5 anys però considero que podria ser per més de 6 anys. Tot depèn del grup classe i de la pràctica que tinguin jugant a jocs de taula semblant i amb un nombre de normes un pèl elevat.

El podeu trobar a Kinuma.



COM EL TREBALLARIA A L'AULA?


Feta la recopilació de jocs, m’agradaria explicar-vos com me’ls imagino jo a la meva futura aula. Doncs bé, jo els introduiria a l’aula en forma de racons, o bé en el de les matemàtiques o en un concret de lògica. Com la majoria d’ells accepten fins a 4 infants considero que aquesta seria la millor manera de treballar-los de manera que fossin motivadors pels infants però mai obligatoris. Aquests jocs els aniria canviant per d’altres quan deixessin de ser atractius pels infants o quan considerés que es podria pujar el nivell de dificultat. Els de caràcter individual/solitaris també podrien formar part d’aquest racó alhora que els altres, ja que els considero totalment compatibles.

Des de la meva inexperiència és així com m’imagino aquests jocs a l’aula d’infantil. Podeu corregir-me o il·luminar-me explicant-me com us funciona millor a vosaltres.






I fins aquí la selecció de jocs de lògica i habilitat!! Espero que us hagin agradat, que n’hàgeu conegut algun de nou i, sobretot, que us hagi fet encendre alguna bombeta d’aquestes que les mestres tenim al cap les 24 h del dia!






 Us linko aquí la versió descarregable del post.





SOM-HI MESTRES A PEL TERCER, I ÚLTIM, TRIMESTRE!!!







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada