dissabte, 12 de desembre del 2015

IDEES NADALENQUES

Sí, sé que ja arribo una mica tard però com diu la dita: MAI ÉS TARD SI LA IDEA ÉS BONA (si, ho sé, no és pas així la dita però l’he adaptat una mica al context)

En aquest post, com vaig fer amb la tardor, us vull ensenyar algunes idees originals per a fer les portades/postals de nadal . Ja és hora de sortir dels típics dibuixos per pintar del caga tió o de les portades que estan més fetes per les mestres que pels infants. No es tracta que quedi maco i perfecte, es tracta que ho faci el nen/a. Evidentment que el podem guiar i ajudar, oferint-li un exemple i el material necessari, però el treball final ha de ser seu. Pel contrari no s’hi sentirà pas responsable ni orgullós. A vegades volem que les coses que van a casa quedin molt maques i oblidem la finalitat primera de fer-les, mostrar un treball del seu fill.

Al que anàvem, a continuació us adjunto un recull d’idees nadalenques per desbancar als típics treballs manuals que ja queden una mica antiquats i algunes vegades no s’adapten a l’edat de l’infant (els ha d’acabar fent la mestra).

PER ALS MÉS MENUTS...

FRAGMENTS D'ARBRES DE NADAL
FONT: ideesmagistrals.blogspot.com


PER ALS MÉS GRANS DEL PARVULARI...


ELS TRES REIS MANS
FONT: balmes.escolapia.cat

CAMELLS BEN CARREGATS
FONT: plastiquem.blogspot.com
 ELS TRES REIS
FONT: fler.cz
BOLA DELS DESITGOS

FONT: pedagogie.ac-toulouse.fr

PER A TOTES LES EDATS...


ARBRES DE PINYES
FONT: elementaryartfun.blogspot.com


ARBRE DE TAPS DE SURO
FONT: lafactoriaplastica.com
PENJANT DE L'ARBRE
FONT: martyreneemaycee.blogspot.com

Us animo a buscar-ne més, veureu que hi ha infinitat de bones idees i compartir-les és aprendre. Entre tots podem fer evolucionar tot aquest món que tant ens apassiona i mai ha de deixar de canviar, l'Educació.


SOM-HI MESTRES!


P.

dimarts, 8 de desembre del 2015

US HEU PORTAT BÉ AQUEST ANY?

LES MEVES PROPOSTES PELS REIS MAGS D'ORIENT



Ja us vaig dir que no marxéssiu molt lluny que el següent post estava a punt de sortir del forn. Aquesta entrada té molta relació amb l'anterior. Després de veure alguns consells per ajudar en l'elecció us vull ensenyar algunes bones idees i alguns regals que em semblen d'allò més interessants. Pot ser algun pare, mare, tiet, tieta, avi, àvia, amic o amiga encara no s'ha acabat de decidir i alguna d'aquestes idees el meravella tant com a mi. 

Anem al lio, les meves propostes per a fer uns Reis útils i educatius són les següents:

JOC SIMBÒLIC:

El joc simbòlic és un recurs fonamental a les edats infantils. És passen el dia imitant a l'adult i imaginant situacions quotidianes. Aquesta tipologia de joc no té edats ni gairebé límits.A més, s'hi pot jugar sol o en societat. 
Per tant, és fonamental en aquestes edats oferir-los materials per a que desenvolupin aquesta imaginació. 

 UNA CUINETA

jugarijugar.com
abacus
1 o més jugadors
+ 1 any

  •       Per a totes les edats
  •       Per jugar tot sol o amb amics/germans/pares.
  •       Fomenta i la imitació de l'adult

MOTRICITAT GROSSA:

L'etapa d'infantil és característica, entre d'altres coses, per la necessitat de moviment del propi cos l'ús d'aquest per a descobrir i aprendre. És per això que us proposo aquestes tres opcions sobre rodes.

BICICLETA SENSE PEDALS DE FUSTA

jugarijugar.com
  •  Fomenta el moviment del cos. S'hi treballa la coordinació global del cos.
  • És la millor iniciació al món de les dues rodes. Ajuda a treballar l'equilibri necessari per, posteriorment, aprendre a anar en bicicleta.
  • És una alternativa a les clàssiques rodetes que sovint esdevenen, a l'hora de treure-les, un repte massa gran i innecessari des del meu punt de vista. Amb rodetes no hi ha treball de l'equilibri i de cop passes a necessitar-lo.

2 a 4 anys

BICICLETA DE DUES RODES I PEDALS/ PATINETS/ PATINS
Decathlon

  • Fomenta la coordinació de moviments i afegeix una mica més de dificultat que l'anterior. És necessària una coordinació i agilitat inicial.
  • Passem directament de no pedals a pedals, sense passar en cap moment per les rodetes. No calen.
  • Aquest aprenentatge implica als pares o família. Aprendre a anar en bicicleta és un moment especial i que recordaran sempre. 
4 + anys

Decathlon
  • El patinet no requereix tanta agilitat com la bicicleta i també fomenta el treball de l'equilibri i la coordinació de mans i peus.
3 + anys

CONSTRUCCIONS  

Les construccions són, també, un molt bon recurs per a totes les edats. Fomenten la imaginació i la creativitat així com també l'equilibri i la motricitat/ habilitat manual. Són un recurs molt complet per als més menuts i amb infinitat de possibilitats i usos.

           KAPLA                                                          BLOCS DE CONSTRUCCIONS

imaginarium
 
       
           1 o més  
+ 4 anys
                                        
                                                     1 o més
+ 2 anys




               
                   ARC IRIS DE FUSTA                                             EL NAN CASTELLER

El nan casteller
jugarijugar.com











  • Permeten crear sense límits i fomenten la imaginació. 
  • Donar l’explicació de les construccions els ajudarà a organitzar les idees i treballar el llenguatge oral.
  • Permeten tant el joc en solitari com en petit grup. En els dos casos s'estan transmetent valors importants com el companyerisme, la generositat, el respecte per les construccions pròpies i dels altres, etc. 
  • Les construccions són un bon regal amb molts usos i per a tot l'any,


JOCS DE TAULA

Els jocs de taula són tot un clàssic i ens ofereixen infinites possibilitats, Amb ells podem treballar molts conceptes i habilitats. A més, en molts casos impliquen a més persones i, per tant, ensenyen i fomenten el joc en societat, Els jocs de taula tenen unes regles de joc que s'han de seguir per a que aquest funcioni la qual cosa implica memòria i una ordenació. Per a mi són un gran recurs per a l'educació i per això es mereixen un post per a ells solets
Els tres que us recomano són una petita mostra de la infinitat de tipus que hi ha. 

MINIMATCH          
jugarxjugar.com
És un joc d'habilitat i rapidesa visual. Tot mirant les seves cartes han de trobar aquella que també apareix a la carta gran del centre.
És un joc per a jugar en societat en el qual hi poden jugar des de ben menuts.

3 + anys
2 a 5 jugadors





ROBOT FACE RACE 
Abacus

Aquest també és de rapidesa i agudesa visual però amb un nivell de dificultat més elevat que l'anterior. En aquest cas han de trobar la cara del robot que compleixi les consignes de colors del "dau". Per exemple: Ulls blaus, Cara lila, bocs verda i nas groc. 
Així doncs, alhora que discriminen entre petits detalls aprenen les parts de la cara. Tot això a través dels robots, un tema sovint atractiu per a molts infants.
4 + anys
2 a 4 jugadors




LA DANZA DEL HUEVO

jugarxjugar.com
Aquest joc combina habilitat, observació, velocitat de reacció i agilitat motriu. 
Es tiren els daus i en funció de la imatge que surt s'ha de realitzar una acció o una altra per aconseguir algun dels ous. El jugador que al finalitzar la partida tingui més ous serà el vencedor de la partida. Hi ha accions de velocitat i altres d'habilitat. 
És ideal per a jugar en família. Però vigileu que són ous ballarins i mai van allà on vols!!
5 + anys
2 a 4 jugadors






JOCS DE LLENGUATGE:

He fet aquest grup de jocs perquè, tot i ser també jocs de taula, tenen un objectiu diferent a la resta, fomentar el llenguatge i l'expressió oral. Evidentment, molts d'altres jocs també tenen aquest objectiu però hi juga un paper secundari. 
Aquest tipus de jocs són molt positius per als infants ja que fomenten l'expressió oral de les idees creades o imaginades. Aquest fet que per a un adult pot semblar simple i fàcil ja sabem que per a un infant no ho és gens. Així doncs, d'una manera lúdica i creativa podem potenciar aquestes creacions orals. 

STORY CUBES

jugarxjugar.com
Aquest joc consta de 9 daus amb diferents accions o imatges. Consisteix en crear una història amb les imatges que ens han sortit als 9 daus. 
D'aquest joc hi ha moltes versions i extensions. Inclús per als més fanàtics del Batman hi ha una versió exclusiva de l'heroi. 
És un joc la mar d'interessant per a jugar en família. Jugar a crear i imaginar també ens va bé als adults de tant en tant.

4 + anys
1 a 18 jugadors


DOBBLE KIDS

jugarxjugar
És un joc molt divertit i ple de nervis i emoció. Té cinc possibilitats de joc i totes elles impliquen la velocitat visual i de reacció. Totes les cartes entre elles tenen un animal en comú però aquest va variant i en cada cas s'ha de trobar quin sent més ràpid que la resta de jugadors. Amb aquest joc ja no existiran les tardes avorrides (també hi ha una versió per a més grans i inclús adults, per si us animeu). 
Pot ser s'ha notat en l'explicació que en sóc la Fan número 1.
4 + anys
2 a 5 jugadors





JOCS SOLITARIS I LÒGICS: 

Els jocs per a jugar en solitari també poden estar presents entre els regals dels Reis. Cal a dir que és important que no siguin tots els jocs d'aquests tipus. No oblidem que jugar en societat ensenya molt valors i normes. 

TANTRIX MATCH
jugarxjugar

Aquesta proposta és per a infants una mica més grans. És un joc per a jugar sol en el qual es treballa la lògica i es lluita per resoldre un l'enigma. 
Consisteix en aconseguir col·locar totes les peces al taulell de fusta de manera que totes elles encaixin amb les dels voltants. Hi ha varies plantilles de diferents ordenades per grau de dificultat. 
6 + anys
1 juagdor




PER A NADONS:

He volgut dedicar un apartat als regals per a nadons ja que en aquest post els he tingut una mica oblidats. Per a mi, i pot ser és per la meva falta d'experiència, són l'edat més complicada per escollir un bon regal. Avui en dia estan molt estimulats i tenen masses coses. Amb la meva proposta m'he decantat per dos clàssics: el caminador de fusta i el conte.

CAMINADOR DE FUSTA AMB JOCS PER A L'ESTIMULACIÓ I LA MOTRICITAT

Imaginarium
Aquest caminador m'ha semblat molt complet. Entre d'altres raons, l'he triat perquè és de fusta, un material natural. Com haureu vist al llarg de les propostes aposto per la fusta envers el plàstic en tot el que sigui possible. simplement amb el tacte ja hi ha diferències abismals. 
D'altra banda, a part de la funció principal del caminador, aquest també ofereix diversos jocs manuals i corporals. 

12 + mesos
CONTE "EN PEP"
Aquesta és la historia de com es farà gran i fort en Pep, un pollet. 
És un conte joc amb imatges en 3D que no deixa indiferent a cap dels seus lectors. És ideal per a les primeres edats i ve acompanyat d'un pollet de peluix. 
El conte sempre és un bon recurs per a aprendre i compartir temps amb els petits. El conte no te ni edat ni caducitat.
12 + mesos
LLIBRES:

Com bé comento amb el conte de En Pep el llibre mai passa de moda i és un regal perfecte per a totes les edats i èpoques de l'any. S'ha de fomentar la lectura sempre que és pugui. Des del meu punt de vista sempre hi ha d'haver un llibre a la llista del Reis. 
Hi ha milions de llibres i molts de màgics i molt interessants així que només es tracta de buscar i buscar a les llibreries infantils. Jo us en recomano aquests quatre dels que n'estic enamorada i em semblen genials. Si en voleu veure més podeu fer un cop d'ull al post "10 contes per compartir".

UN LLIBRE

Un llibre és un conte màgic. Una vegada l'obres ja no el pots tancar. 
Aquest conte fa ser protagonista a l'infant del que va succeint fent-lo fer diverses accions i comprovant les conseqüències d'aquestes a les següents pàgines.





EL MONSTRE DE COLORS


El conte de les emocions per excel·lència. Cada emoció té un color i el monstre ens ensenya a separar-les i diferenciar-les. 








LA TALPETA QUE VOLIA SABER QUI LI HAVIA FET ALLÒ AL CAP

Aquest llibre de petita ja em feia molt gràcia i això no ha canviat gens amb el pas dels anys. És un conte amb molt d'humor i una moralina final que deixa a la venjança com a quelcom ridícul i innecessari.






IL·LUMINATURA


Un conte màgic que ens transportarà a diferents entorns naturals per descobrir-nos quins animals hi trobaríem de dia i quins altres viurien en la foscor de la nit. Quan el vaig veure per primera vegada vaig al·lucinar, i ja tinc una edat...







TECNOLOGIA:

Respecte a les TIC i els aparells tecnològics, considero que no s’han de prohibir però tampoc han de d'estar necessàriament presents a tots els reis/caga tió. Des del meu punt de vista, i pel que fa a regals tecnològics, el millor per a fer a totes edats és una tableta. Aquest permet desenvolupar aquesta habilitat innata envers les TIC sempre i quan el regal vagi acompanyat d’una educació pel bon ús d’aquesta. Sense aquest darrer requisit pot ser un arma de doble fil. En la meva opinió la més segura per a infants seria un Ipad ja que té un sistema operatiu propi que no permet publicitat ni descarregues sense un codi personal. Sí, és cert que és la més cara i no està a l’abast de tothom, però totes les tabletes són cares i no són la meitat de segures. Cal a dir que no és un regal indispensable per a cap infant així que no cal hipotecar-nos per una tableta.


ON BUSCAR BONS REGALS? 

Tots aquests regals i jocs  i molts d'altres els podem trobar a les següents botigues:


I, sobretot, recordeu que el MILLOR REGAL que podeu fer als vostres fills és GRATUÏT i és el VOSTRE TEMPS. Sense el vostre temps cap regal és educatiu.






Per últim, no volia marxar sense dir que aquest recull són només propostes i no vol dir que siguin les úniques i ni les millors. Per sort, o per desgràcia, avui en dia tenim un amplíssim ventall de jocs i joguines i moltes d'originals i especials. Així que animeu-vos a buscar que potser en trobeu alguna per vosaltres també.







Fins la propera!!!



PAULA