diumenge, 29 de maig del 2016

10 CONTES PER COMPARTIR!


Avui la cosa va de llibres, més concretament de contes. Havia pensat diferents títols per aquest post com “10 contes de la meva biblioteca de mestra” o “els meus contes infantils preferits” però finalment m’he decidit per “10 CONTES PER COMPARTIR”. Compartir què, us preguntareu. Doncs compartir reflexions, emocions, estones i rialles. Amb qui? Amb l’adult, és un bon moment per fomentar els vincles afectius alhora que passem una bona estona i aprenem; amb amics o companys, els contes infantils no deixen de ser part del joc infantil i, com a tal, amb amics és una gran manera de viure’ls; i, finalment, amb ells mateixos, el conte permet fer viatjar la nostra imaginació i transportar-nos a un món ple d’il·lusions i fantasies. Considero que la lectura ha de ser i pot ser un moment tant social com personal.

Així doncs, i sense més rotllos, a continuació us presento els 10 contes que he triat per compartir. He de dir que m’ha costat triar-ne només 10. Avui en dia hi ha llibres i contes tant genials! Bé aquí el meu recull, molts d’ells de la meva biblioteca de “mestra”.

Mira, mira...

Autor: Édouard Manceau

Editorial: Cruïlla

És un llibre màgic que ens obre una finestra a la imaginació. Amb aquest llibre l’autor ens convida a descobrir el món que ens envolta proposant diferents maneres amb les quals mirar-lo. Aquesta finestra al món farà que veiem en objectes i paisatges quotidians altres formes i característiques que no som capaços de veure a primera vista.

Un llibre

Autor: Hervé Tullet

Editorial: Cruïlla

Un llibre! Això és, cert. Però, a més de ser un llibre, és un joc de màgia dels que enganxaran a la canalla, i no tant canalla, i no voldran aturar mai de passar pàgines. Amb aquest llibre els infants seran els protagonistes de canvis màgics en unes simples rodones de colors. No deixarà a ningú indiferent, amb mi com a mínim no ho ha fet i allà on l’he portat ha triomfat.

Colors

Autor: Hervé Tullet

Editorial: Cruïlla

Del mateix autor que Un llibre tenim Colors, en el que també farem màgia a cada pàgina. Aquest cop la farem a través dels 3 colors primaris dels quals en sortiran infinitat de tonalitats i possibilitats. Així doncs, en aquest cas la màgia és real i pot servir per experimentar-la, també, amb les nostres pròpies mans.

Salvatge

Autor: Emily Hughes

Editorial: Libros del zorro rojo.

Adoro aquest llibre i crec que més mestres l’haurien de llegir i tenir. Ens ensenya com tot infant és feliç en el seu entorn encara que aquest no sigui el políticament correcte ni el majoritari a la societat. Per tant, és absurd intentar canviar als infants per a que siguin tots iguals ja que mai ho seran, i aquesta és la gràcia i riquesa d’una societat. El recomano molt per a totes les edats, fins i tot per adults!


El llibre negre dels colors

Autor: Menena Cottin

Editorial: Libros del zorro rojo.

Sí, sí! És totalment negre i ens parla de colors! Un altre imprescindible per a la meva biblioteca de mestra. Ens ensenya des de la foscor com es senten els colors, és a dir, com els sentiríem i notaríem si no els poguéssim veure. Aquest llibre ens ajuda a reflexionar i a conèixer que hi ha nens que no els poden veure i així és com els senten. Com no podia ser de cap altra manera està escrit també en Braille.


El dia que les ceres de colors van dir prou

Autor: Drew Daywalt

Editorial: Andana editorial

Doncs això, és la història del dia en que les ceres d’en Duncan es van afartar i van marxar. Cadascuna tenia les seves raons i motius. Però en Duncan va tenir una idea...
És una divertida i original història d’un fet i material quotidià per als infants. A més les il·lustracions són d’allò més divertides i originals. Us deixo també un petit curt del conte que us donarà un bon tast d’aquest.


De quin color és un petó?

Autor: Rocio Bonilla

Editorial: Animallibres

A la Minimoni li encanta pintar. Pinta tot tipus de coses de tots els colors. Un dia es pregunta de quin color és un petó. Mai ha pintat un petó i no sap de quin color pot ser.
De quin color serà?
Aquest llibre és divertidíssim i molts infants s’hi sentiran identificats. Els petons no poden tenir el color d’alguna cosa que no li agrada, impossible.


De cartró

Autor: Àngels Navarro

Editorial: Cruïlla.

Sovint parlem de les possibilitats d’un llibre, en aquest cas són possibilitat reals i literals. Aquest llibre ens ofereix la possibilitat de somniar i imaginar amb objectes fets amb cartró. Amb una mateixa peça d’aquest material en podem fer moltes més a mida real. No és pas un llibre de literatura, cert, però si és un material que obre les portes a fer-ne. Una idea original de canviar les històries en paper per objectes de cartró que en creïn de noves i vivencials.

En Pep i en Pep va a l’escola


Autor: Nick Denchfield

Editorial: Cruïlla

Famós per el seu èxit entre els més petits tenim en Pep, un gall d’allò més divertit i molt dormilega. Ja té dos contes on ell és el protagonista i explica el seu dia a dia de la manera més divertida possible i amb pàgines pop-up. Ja us asseguro que aquest conte no deixarà indiferent a cap infant i no voldran parar de llegir-lo.


L’erugueta goluda

Autor: Eric Carle

Editorial: Kókinos

Aquesta és la història d’una eruga la mar de goluda que s’ho menjava tot. Menjava tant que no parava de fer-se cada cop més gran. Tots coneixem el final de les erugues... però cal descobrir el final d’aquest conte...
Un conte molt útil per a una biblioteca de mestra. Permet molts treballs posteriors, des de matemàtics, amb la suma, fins a les ciències, amb l’evolució real d’una eruga.


EL LLIBRE!! Quin gran recurs per a tota hora i totes les edats!

Una reflexió per acabar: alguna cosa estem fent malament si de petits adoren els contes i de grans no llegeixen. Hem de fer que estimin la lectura des d’allò que els agrada. Com molt bé em va ensenyar la Margarida Falgàs, si la qüestió és que llegeixin què més dóna si és un diari esportiu que un còmic o una revista de motos.

Com és evident, i no caldria ni que ho digués, aquí només hi ha un minúscul tast de literatura infantil. Vull seguir ampliant la meva biblioteca de mestra així que us animo a ensenyar-me algun conte que us enamori i entre tots/es enriquir aquesta pàgina.



Us deixo també la versió descarregable en PDF.




SOM-HI MESTRES!



Recordeu que també em podeu trobar al FACEBOOK i INSTAGRAM.