dissabte, 26 de novembre del 2016

10 NADALES MODERNES





Ara sí, estem a un pas del Nadal i, per tant, entrem de cap a les típiques setmanes de preparar poemes, cançons, portades, postals...tota una feinada!!

Com ja sabreu després d’un any amb el blog (perdoneu l’incís però... UN ANY ja...) no m’agraden les coses típiques que es repeteixen cada curs infinitament. Sempre intento buscar noves maneres de fer el mateix i noves idees com el CALENDARI D’ADVENT PER LA COHESIÓ DE GRUP que us vaig ensenyar al post passat. Tampoc m’agraden aquelles parts del nadal on fem fer als infants postals/portades només per a que als pares se’ls caigui la baba amb el que ha fet el seu fill i en les que l’infant hi participa més aviat poc. En relació a les postals/portades de nadal l’any passat vaig publicar una entrada de DIFERENTS IDEES NADALENQUES on els nenes són els únics creadors de les seves obres, tant si queden maques com si no, i, per tant, no seran mai totes iguals. Sé que hi ha idees molt boniques i que ens fan molta gràcia però, des del meu humil punt de vista, si no les pot realitzar íntegrament l’infant més val que les descartem. No en traurà res d’estampar una mà en una cartolina i que la mestra hi dibuixi un camell.

Bé, com anava dient, m’agrada buscar les idees més atípiques i alternatives a aquestes tradicions tant arrelades i que sovint no canviem massa. Per això avui us porto 10 NADALES MODERNES. Sí, res del clàssic “fum fum fum” avui en dia n’hi ha moltes més i que no es centren tant en la tradició catòlica del nadal. Com us comento a l’anterior post, avui en dia les nostres aules són diverses i riques en cultures i religions pel que hem de buscar celebrar totes aquestes tradicions de la manera més inclusiva possible, per tant, hem de descartar aquelles que es centren en la part catòlica d’aquestes festes.




“Aquelles nits de Nadal” amb Cris Juanico, Jofre Bardagí, Beth Rodergas, Marc Ros, Miqui Puig, Nil Torres, Gerard Quintana, Josep Thió, Xavi Ciurans, Joan Masdéu, Gossos i Pep Suasi (2005)



Una cançó càlida i nostàlgica composada per Jofre Bardagí per a Altre cançons de Nadal 3 que no pot faltar a cap Nadal.


“Quan somrius” amb Pemi Fortuny, Adrià Puntí, Cris Juanico, Jofre Bardagí, Pep Suasi, Josep Thió, Joan Reig, David Rossell, Laura Casas, Miqui Puig, Gossos i Jordi Planagumà (2000)Quan Somriusamb Enric Verdaguer, Els Catarres, Nyandú, Casa Rusa, Blaumut, Elena Gadel,Cesk Freixas, Teràpia de Shock i Obeses (2013)  
     


Se n’han fet varies versions que han aconseguit ser un clàssic del Nadal català. Aquesta en va ser la primera.


“Regala petons” d’Obeses (2013)







“Un camell d’Orient” de Manel (2008)







 “Aquí és Nadal i estic content” de La Pegatina (2010)







 “Jo voldria que tot l’any fos com Nadal” de Glaucs (2000)




                                 

“El noi de la mare”  de Blaumut (2013) 


              


“És nadal al món”  de Els Catarres (2013)




                 

“Jingle Bells Rock” de Teràpia de Shock (2013)







“Caga tió” de Gossos (2007)









Com podreu veure la majoria de les cançons que us proposo, per no dir totes, formen part dels diferents CD d’Altres Cançons de Nadal, un imprescindible a totes les aules. Comentar-vos, també, que els 5 CDs d’aquesta col·lecció els podreu trobar al Spotify de forma gratuita.



Doncs aquestes són les 10 NADALES MODERNES que més m'agraden i que més em transmeten el que és per mi l'esperit nadalenc.



RECORDEU: si us agrada el que llegiu podeu seguir-me fent clic al "seguir" de la barra lateral. 


També em trobareu al FACEBOOK, INSTAGRAM i PINTEREST.









dissabte, 19 de novembre del 2016

CALENDARI D'ADVENT: PROPOSTA PER A LA COHESIÓ DE GRUP


S’acosta el nadal i amb ell infinites tradicions amb moltes possibilitats a l’aula. Avui us porto un CALENDARI D’ADVENT DE COHESIÓ per al parvulari. Es tracta, com ja sabreu, d’una tradició molt antiga que servia per contar els dies que faltaven pel dia de Nadal. Avui en dia, però, les nostres aules són molt diverses i tenim varietat de cultures i religions i ho enfocarem laicament com els dies que falten pel Tió, les Vacances o el que més s’adapti a les necessitats de l’aula.

Com seria molt avorrit donar una xocolatina a un nen cada dia mentre la resta s’ho miren (sense entendre res, depenent de l’edat) ho enfocarem a fer tot el contrari, fer cohesió de grup.

Una de les principals característiques del Nadal són els dinars/sopars/estones en família, en definitiva, el CALIU i la GERMANOR. És per això que la meva idea és traslladar aquest sentiment de pertinença al grup a la nostra aula. El companyerisme i l’amistat no entenen de religions ni cultures. A més, com qualsevol calendari, ens permetrà treballar la seriació dels nombres i la consciencia del temps (dies).

Per començar, presentarem el projecte a l’aula amb algunes fotografies de calendaris d’advent diversos. Preguntarem als infants si saben que són o si n’han fet mai cap. A partir de la descripció dels infants del que és un calendari debatrem com serà el nostre i amb quins materials el podem fer. Com hi ha (més o menys) tants dies com alumnes a la classe, cada alumne s’encarregarà de confeccionar un dia. Per tant, el nostre calendari haurà d’estar fet amb materials reciclats o d’ús quotidià pels infants.
pinterest.com

Així doncs, un cop sabem com volem que sigui el nostre calendari (amb sobres, mitjons, capses...) parlarem com podem saber el dia que li toca confeccionar a cada infant. Ha de sortir d’ells trobar la manera de numerar-se o buscar una llista on estiguin enumerats. A partir d’aquí deixarem volar la imaginació per a la decoració de cada dia i els oferirem diversos materials (papers de colors, pintures, purpurina, gomets, etc) per a que creïn. És important que posin el número del dia en algun lloc visible del sobre/capsa/mitjó. No patiu si hi ha més de 25 infants, com he dit és un calendari alternatiu i si ha d’arribar fins el 27 no passa res.

Ja només ens queda muntar i GAUDIR! Per al muntatge els infants aniran col·locant el seu dia al calendari per ordre (depenent del curs ho podran fer sols) amb l’ajuda dels companys, si s’escau.

I....SOM-HI!

Dijous 1 de Desembre.

LA MALETA



La mestra portarà una maleta/motxilla amb alguns objectes personals importants per ella/ell.  Explicarà als infants perquè són importants, perquè els ha escollit i com la fan sentir. Els proposarà fer el mateix als alumnes i que el proper dia portin un objecte que sigui important per a ells o que els porti un bon record. 
Si voleu fer més explícit que l’activitat ens la proposa el calendari podeu treure una clau que obri la maleta o algun objecte i un paper amb el nom de l’activitat de la capsa/mitjó/sobre del dia 1.


Divendres 2 de Desembre.

LA MALETA (2a part) i COM EM SENTO


Continuarem amb les explicacions dels objectes dels infants i afegirem l’activitat del calendari del dia 2. Aquest cop el paper que sortirà un “COM EM SENTO”. Aprofitarem que expliquen perquè és important l’objecte que porten per demanar-los com es senten davant de l’objecte o el record.

Aquesta activitat aproparà als infants a les vides i gustos dels companys i crearà un ambient de confiança al grup classe. És important que tots s’escoltin i es respectin.

Dissabte 3 de desembre

FEM PETONS


La consigna és clara, hem d’aconseguir fer tants petons com puguem durant el dia, ja sigui a amics, germans, pares, tiets o a qui més ens vingui de gust.


Diumenge 4 de desembre


T’EXPLICO UN CONTE


Durant el dia els infants hauran d’explicar un conte a un familiar o amic. Així doncs hauran de narrar el seu conte preferit i de la manera que més els agradi.


Dilluns 5 de desembre

EL GLOBUS


Aquesta dinàmica consisteix en aconseguir que tots els infants de la classe toquin el globus sense que aquest caigui a terra  S’ha de treballar en equip per evitar-ho. Durant el transcurs de la dinàmica el/la mestre/a anirà afegint consignes com per exemple: “només és pot tocar el globus amb la punta dels dits” o “només podem tocar el globus amb el cap”. Per acabar, com sempre, farem 5 minuts de conversa.

És una dinàmica fàcil i divertida per promoure la cohesió de grup i fomentar la comunicació per un mateix objectiu.

Dimarts 6 de desembre

ORDRE A LA FILA!


Per a la realització d’aquesta activitat necessitarem ajuntar dos bancs suecs. Tots els infants hi pujaran damunt de peu i s’hauran d’ordenar seguint les consignes de la mestra sense baixar ni caure. Per exemple: per ordre de llista, de més gran a més petit, de més baixet a més alt, etc. Per complicar-ho una mica, depenent de l’edat, podem afegir la consigna de fer-ho sense poder parlar. Per finalitzar la dinàmica, farem una mica de conversa en relació a les sensacions i emocions que ens ha transmès el joc, quan ens ha costat més posar-nos d’acord, que podríem haver fet millor o diferent, etc.

Aquest joc fomentarà el consens i la presa grupal de decisions així com la cooperació per aconseguir-ho sense que ningú caigui.

Dimecres 7 de desembre

LA TERANYINA DE LES COSES BONES


Aquesta és una dinàmica força coneguda una mica adaptada per a la situació. Inicialment aquesta dinàmica servia per conèixer els noms dels companys però en aquest cas ens trobem al desembre i, en principi, els infants ja es coneixen. Així doncs, l’hem modificat una mica i consisteix en, seguint la idea de fer una teranyina amb un cabdell de llana, anomenar una qualitat positiva de nosaltres mateixos i passar la llana a un company. Quan tothom ja hagi dit la seva qualitat positiva obtindrem una preciosa teranyina de coses bones. A continuació, per desfer-la, haurem de dir una qualitat bona del company següent, és a dir del company que en la formació de la teranyina ens ha passat el cabdell. Per últim, conversarem sobre totes les coses bones que s’han dit i com ens sentim després de dir-les i sentir-les.

Amb aquesta activitat els infants reflexionaran sobre les coses bones de cada company i les d’un mateix adonant-nos que tots tenim moltes qualitats bones tot i que sovint és més fàcil veure les dolentes.

Dijous 8 de desembre

RISOTERÀPIA


La risoteràpia és aquella tècnica psicoterapèutica que té per objectiu produir beneficis mentals i emocionals a través del riure. Així doncs, col·locant-nos tots amb el cap recolzat a la panxa d’un company ens disposarem a passar una bona estona tot rient perquè sí i de manera conjunta, que no és el mateix que fer-ho tot sols. L’única consigna que podem donar és no aixecar el cap de la panxa del company. Per acabar, conversarem sobre com ens hem sentit realitzant la dinàmica.

Aquesta teràpia ajudarà als infants a alliberar tensions i ajudarà en la creació de vincles i confiança en els companys i de ben segur que us demanaran fer-ho més vegades.  


Divendres 9 de desembre

FIGUREM


L’activitat de Figurem (pot ser no és diu ben bé així) és ben simple. Consisteix en la realització de figures, geomètriques o no, agafats de les mans i sense deixar-se anar. Podem començar per petits grups de 6 infants i quan tinguin per mà la dinàmica complicar-ho amb el grup classe sencer. Les figures que els podem proposar poden ser, per exemple: “un quadrat”, “un triangle”, “un llapis”,  “una ampolla d’aigua” i un llarg etcètera. Per últim, parlarem i reflexionarem de com ens hem sentit en aquesta activitat, que ens ha agradat, etc. Sempre és necessari reflexionar sobre les activitats.

Aquesta activitat implicarà la presa de decisions en grup i fomentarà el sentiment de pertinença al grup com a element necessari per a la consecució d’objectius comuns.


Dissabte 10 de desembre

REGALO ABRAÇADES


Avui has de regalar tantes abraçades com vulguis i necessitis. Pots abraçar a qui vulguis i quan vulguis.


Diumenge 11 de desembre


DEIXA QUE ET CANTI UNA CANÇÓ


Avui has de cantar cançons als teus familiars o amics. Pots triar la cançó que més t’agradi o la que més et vingui de gust cantar. Has d’omplir de cançons el dia d’avui.


Dilluns 12 de desembre

FEM PARAULES


Amb grups de 5 o 6 infants pensaran una paraula amb tantes lletres com integrants tingui el grup. El joc consistirà en representar les lletres de la paraula triada per tal que la resta de grups/infants l’endevinin. No s’ha de representar l'acció de la paraula sinó que han de fer les lletres. Per exemple, si el grup esta format per 5 infants i trien la paraula "taula" cada infants farà una lletra amb el cos. Entre tots els membres del grup hauran de pensar com s'escriu la seva paraula i representar-la. Així doncs, cada grup representarà la seva paraula enginyant-se-les per fer entendre cada lletra. Per finalitzar l’activitat farem 5 minuts de conversa per a que expressin com s’han sentit i si els ha agradat. Els preguntarem què hauria passat si un del grup no hagués representat la seva lletra per a que reflexionin sobre la importància de cadascú dins un grup.

Aquesta dinàmica els ajudarà a prendre consciència de la importància de cada membre del grup dins d'aquest. Tots són necessaris ja que sense un no haurien pogut  fer la paraula sencera i els companys no haurien endevinat la paraula.

Dimarts 13 de desembre

DUES VERITATS I UNA MENTIDA


Com el títol de l’activitat bé indica, consisteix en pensar dues veritats i una mentida sobre nosaltres mateixos. Aquestes les exposarem al grup classe i entre tots haurem de decidir quina és la mentida. Aquesta dinàmica sol agradar molt ja que els recorda a una mena de concurs i els fa conèixer-se més i millor. A més, la mentida sempre fa molta gràcia. Com sempre, per acabar, farem uns minuts de conversa.

Aquesta dinàmica fomentarà el consens en grup a l’hora de triar quina és la mentida, ajudarà a que es coneguin més i, amb això, promourà la cohesió de grup classe.

Dimecres 14 de desembre

LLIGATS


La dinàmica d’avui consisteix en passar un matí lligats amb un company. Depenent de l’edat i el curs podem triar lligar una mà o un peu. Això farà que durant tot el matí, per tal d’aconseguir el repte proposat pel calendari d’advent, hagin de comunicar-se i posar-se d’acord per fer qualsevol cosa com, per exemple, anar al lavabo. Com sempre, abans de finalitzar l’activitat parlarem de les sensacions que aquesta ens ha portat i de com ens ha afectat anar lligats tot el matí. També podem parlar de quines coses no hem pogut fer, quines si i quines accions del company ens han afectat. Intentarem provocar reflexions en relació a com afecten les nostres accions als companys encara que no anem lligats.

Amb aquesta activitat fomentarem la comunicació entre els infants i la presa comú de decisions. A més, reflexionaran sobre les conseqüències de les nostres accions en els companys.

Dijous 15 de desembre

EL VENT


Aquesta és una dinàmica molt coneguda per fomentar la confiança en els companys. Consisteix a fer una rotllana petita i sense espais on un company situat al mig s’ha de deixar portar representant el “vent” i la resta l'ha d’acompanyar amb braços i cos sense deixar que caigui. És important que el del mig es mantingui amb el cos ben estirat i es deixi caure confiant en els companys amb els ulls tancats. La sensació que experimentarà els encantarà i els unirà més al grup. Per acabar l’activitat, i quan tots ja hagin experimentat com es sent el vent, parlarem de les sensacions que ens ha portat el joc i com ens em sentit amb els companys. També podem preguntar si ens ha costat deixar-nos portar o em confiat des de bon començament.

És una genial manera de confiar amb el grup i sentir que et deixes portar com el “vent”. La confiança en els companys és un valor molt important a treballar en l’etapa d’infantil i aquesta n’és una bona manera.

Divendres 16 de desembre

PUZLE CONJUNT



L’objectiu principal d’aquesta activitat és la realització d’un puzle grupal. És a dir, cada infant de la classe tindrà una peça que haurà de col·locar i podrà ajudar als companys si aquests ho necessiten amb explicacions d’on creu que va. El puzle ha de ser de peces grans, per a que tots ho vegin bé, i d’unes 30 peces, per a que n’hi hagi mínim una per a cada infant. Si ho creieu convenient també es pot fer amb la consigna de “prohibit parlar”, la qual fomentarà l’expressió no verbal. Per últim parlarem de com ha anat l’activitat i si ens ha resultat fàcil o difícil i per què. També parlarem de què passaria si faltés un company i com ho solucionaríem.

És una bona activitat de cohesió de grup ja que tots tenen una peça d’aquest puzle i, per tant, tots som necessaris per a poder-lo acabar. Aquest simple fet resulta ser una metàfora de la realitat com a grup classe on tots tenim el nostre paper i tots som importants.

Dissabte 17 de desembre

DIBUIXA LA CLASSE


Els infants hauran de fer un dibuix de com veuen la classe i els companys on, també, hi apareguin les coses més importants que per a ells té el nostre grup classe. Els dibuixos els penjarem a les parets.

Diumenge 18 de desembre

DIR COSES BONIQUES


Durant el dia d’avui haurem de dir coses boniques a les persones importants per a nosaltres, ja siguin amics, germans, avis, pares, animalets... Tothom es mereix sentir coses maques.

Dilluns 19 de desembre

EL JOC DE LES CADIRES COOPERATIU


Aquí tenim la versió cooperativa del tradicional joc de les cadires. Aquesta versió consisteix en intentar, cada vegada amb menys cadires, que tots els companys pugin a algun lloc. És a dir, quan la música es pari no ha de quedar cap infant en terra, han d’estar tots damunt les cadires. Començarem amb una cadira per infant i anirem reduint cadires fent que sigui necessari compartir espai i ajudar-se a mantenir l’equilibri. En aquest joc ningú guanya, o bé tots guanyen o bé tots perden. Per últim, farem conversa per expressar com ha anat i com ens hem sentit. També els podem preguntar què és el que més els ha agradat d’aquest joc amb la intenció que surti la cooperació (ajudar-se).

Aquest joc em resulta una versió genial del clàssic joc de les cadires on cada ronda un nen sortia eliminat. A més, fomentarà la cooperació per a la consecució d’un objectiu comú.

Dimarts 20 de desembre

UN BOMBÓ


Aquesta dinàmica de grup m’encanta i em resulta d’allò més original. Es tracta de fer pensar als nostres infants per a que aconsegueixin un bombó. Així doncs els preguntarem qui vol un bombó afegint que només en donaràs un. Com és evident aixecaran la mà tots, o quasi tots, els infants de la classe. Aleshores la mestra guardarà el bombó a la bossa i repetirà: “només en donaré un, qui vol un bombó?”. Segurament ja siguin menys els que aixequin la mà però encara seran més d’un. Continuarem amb la mateixa explicació fins que algun infant se n’adoni que han d’aixecar d’un en un i aconsegueixin organitzar-se i rebre tots un bombó. No serà fàcil ni ràpid però val la pena fer-los pensar que és el que passa i com poden aconseguir el bombó. Remarco que tots tindran bombó finalment i ningú es quedarà sense!!

Aquesta activitat els farà pensar com i què han de fer per aconseguir el bombó i seguidament organitzar-se per aixecar la mà d’un en un.

Dimecres 21 de desembre

BINGO DE COMPANYS


Aquest és un bingo alternatiu i consisteix en respondre algunes preguntes sobre els alumnes de la classe. És a dir, hauran de trobar un company que compleixi cada ítem i no es pot repetir d’infant. Per exemple, hauran de trobar un/a company/a que tingui dos germans, un/a que tingui un gat, un/a que li agradi molt llegir, un/a que li agradi la verdura... i qualsevol consigna que se’ns acudeixi. Un cop hagin trobat i escrit el nom d’un company a cada consigna diran “BINGO!”. La gracia és que vagin per la classe preguntant i resolent el bingo.

Aquest joc els permetrà conèixer més als seus companys i els seus gustos i per tant fomentarà la cohesió del grup classe.

Dijous 22 de Desembre

UNA POSTAL PER UN COMPANY


Avui confeccionarem una postal de nadal que podrà ser per qualsevol company. Oferirem materials de tot tipus i els donarem llibertat absoluta. Només hi haurà d’aparèixer un “Bon Nadal company!” sense cap nom. L’han de fer amb tota la dedicació amb la que els agradaria que fessin la seva.

Aquestes postals formaran part del final del calendari el dia 24 de desembre.

Divendres 23 de desembre

DIGUE’M UNA COSA BONICA!


La dinàmica d’avui consisteix, en definitiva, en dir-nos coses boniques. Així doncs, ens posarem un paper enganxat a l’esquena (amb imperdibles, celo o el que sigui) i anirem per la classe escrivint a les esquenes dels companys totes aquelles coses bones que creiem que tenen. Al finalitzar la sessió tots tindrem un full ple de coses boniques que ens agradarà llegir i guardar. Per últim, podem parlar de com ens ha fet sentir l’activitat i quina és la cosa més bonica que ens han dit.

Aquesta activitat promou les virtuts de cadascú així com l’expressió d’aquestes als companys. També fomentarà un autoconeixement i autoestima positius.

Dissabte 24 de desembre

LA POSTAL DE NADAL


Dins la capsa del calendari d’advent del dia 24 hi trobarem tants sobres com infants els quals seran repartits amb la consigna de: “no el podem obrir fins demà, dissabte”. El sobre contindrà una de les postals d’algun company i una petita xocolatina.

Diumenge 25 de desembre

DINEM TOTS JUNTS


Avui és Nadal i toca dinar en família i fer germanor. Aquesta és l’essència del nadal, el CALIU dels que ens estimen.






PD: les activitats o consignes dels caps de setmana les obrirem el divendres i tindran un petit paper amb l’explicació per a cada infant. Són coses simples i immaterials.






Fins aquí el meu CALENDARI D’ADVENTPER A LA COHESIÓ DE GRUP. Espero que us sigui d'útilitat i interés! 








I recordeu...JUNTS FEM PINYA!