diumenge, 18 de desembre del 2016

SORTEIG

Sí, sí! Com ho llegiu, un SORTEIG!!  Us vaig dir que en breus tornava amb BONES NOTÍCIES i aquí estic, amb un doble sorteig!


Ja fa més d’un any que em vaig endinsar en aquest Blog en el que cada dia som més i estem més "MESTRALITZATS".  El que va començar com una simple idea i amb la finalitat satisfer la meva necessitat d’escriure i fer de mestra, cada dia agafa més força i , per celebrar-ho, vull fer un Sorteig de dos lots de llibres infantils. Que millor que regalar literatura en unes dates absorbides per les joguines i el plàstic.

Us explico: faré un sorteig al FACEBOOK i un a L’INSTAGRAM i anunciaré els guanyadors el dia de Nadal, el 25 de desembre. Les instruccions en cada cas les trobareu als meus perfils de dites xarxes.

Dit això, us parlaré una mica dels 4 llibres del lot.

UN DIA A L’ESCOLA de Pepita Subirà Tarruella. Aquest conte és ideal pels més menuts de l’escola i explica com és un dia a l’escola. Pot semblar simple però no ho és, en una escola no hi ha un minut buit. Explica, doncs, les rutines del dia a dia a l’escola i ajudarà concebre el pas del temps, a treballar les rutines i a aprendre vocabulari quotidià. A partir de 3 anys.




QUIN CAOS D’HABITACIÓ de Xavier Salomó. Un conte ple de possibilitats i d’objectes! Els protagonistes del llibre són el desordre i en Pau però també hi juga un paper principal la relació afectiva entre pare-fill. A l’entrada anterior us dono algunes idees per treballar-lo a l’aula i us mostro la recomanació directa de l’autor.
QUIN MUNT DE COSES de Yayo Kawamura. Una enciclopèdia vistosa i plena d’objectes quotidians, ideal per treballar el vocabulari. Amb aquest conte els infants se n’adonaran de quantes coses ens envolten. És ideal pels més menuts i de ben segur que donarà lloc a l’explicació d’experiències personals i grans anècdotes. A partir de 3 anys.





COM ES DIU...? de Anna Kövecses. Seguint en la línia del vocabulari, aquest llibre ens anima a aprendre com es diuen els objectes de les imatges en Anglès. A més, ens proposa un joc de recerca amb una petita Ratolina com a protagonista que hauran de trobar a cada pàgina. És un bon recurs per la introducció de l’anglès i per despertar la curiositat per l’idioma. En teniu algunes propostes per a l’aula en aquest enllaç. A partir de 3 anys.







Us animo a participar, sempre està bé ampliar les biblioteques de les mestres i, també, les dels menuts de la casa!!




SOM-HI DONCS!! SORT A TOTHOM!






Gràcies per ser-hi!




divendres, 16 de desembre del 2016

QUIN CAOS D’HABITACIÓ! – PROPOSTA D’AULA

Mestres, pares, mares, amants de la literatura infantil... avui us porto un conte la mar de divertit i quotidià amb infinitat de possibilitats per a treballar a l’aula. Aquest conte és, com el títol bé ho delata, “Quin caos d’habitació!” de Xavier Salomó. Sí, efectivament és un dels contes de la meva petita biblioteca de mestra en construcció (i dic en construcció perquè mai en tindre prou i sempre anirà creixent més i més).



Com us he dit a l’inici d’aquesta entrada, aquest conte resulta divertit i proper als infants ja que tracta el desordre d’una habitació infantil, més concretament la d’en Pau. El que comença sent un desordre moderat, gens lluny de qualsevol habitació, acaba sent, al final de la setmana, un gran embolic on n’és impossible trobar-hi res, fins i tot pels lectors. Durant el transcurs dels 7 dies d’una setmana el pare d’en Pau li demanarà, cada matí, que endreci l’habitació i agafi diferents objectes cada vegada més difícils de trobar. I és aquí on hi entra la participació del lector que haurà d’ajudar a en Pau a buscar allò que el pare li ha recordat.
Quin caos d'habitació! de Xavier Salomó

D’altra banda, aquest àlbum il·lustrat tracta la relació afectiva entre un pare i el seu fill, una relació d’afecte, estima i respecte. Així doncs, en aquest conte podrem veure el dia a dia d’una relació afectiva divertida amb la que alguns pares i mares s’hi sentiran identificats. No us dic cap secret si us afirmo que durant els dies laborals la pressa pels matins és un clàssic a moltes llars i en molts adults. A casa d’en Pau també s’hi respira aquest ambient pels matins. En canvi, els matins de l’esperat cap de setmana són ben diferents i reforçaran aquesta relació pare-fill.

Quin caos d'habitació! de Xavier Salomó

A la pàgina web Som el que llegim de l’editorial Cruïlla hi trobareu un vídeo on en Xavier Salomó ens en fa una recomanació directa del conte i ens explica les seves motivacions a l’hora d’escriure’l. Val la pena sentir-lo.



En aquesta mateixa web també hi podem trobar un RECULL D'ACTIVITATS proposades per Martina Fittipaldi, membre del grup de recerca GRETEL i docent del màster en Llibres i Literatura per a Infants de la UAB, per a treballar més detingudament aquest divertit àlbum il·lustrat a la nostra aula d’infantil. Són propostes reflexives i que potenciaran la conversa entre els nostres petits lectors.


Des del meu punt de vista, amb aquest conte podem treballar diferents aspectes a l’aula d’infantil i d’una manera molt lúdica i motivadora.

El VOCABULARI. Com és evident, en un llibre com aquest, ple d’objectes, hi podem treballar molt vocabulari. A més, l’autor ha picat l’ullet als dibuixos animats i hi fa una especial dedicatòria a la majoria de pàgines del llibre fent aparèixer elements de diferents protagonistes com l’Spiderman, conegudíssims pels nostres menuts. Aquesta picadeta d’ull animarà als infants a explicar moltes experiències personals.

La SEQÜENCIACIÓ D’ESCENES amb el transcurs de la setmana i com aquest temps afecta a l’habitació. Així doncs, les il·lustracions d’aquest conte són ideals per al treball del pas del “temps” i la seqüenciació de moments. Aquesta habitació experimenta molts canvis en una setmana, aprofitem-ho.

Les EMOCIONS. Cap conte deixa indiferent i molt menys aquest. A més, com a mestres, mai hem de deixar passar l’oportunitat de preguntar per emocions i sensacions als nostres infants. D’aquesta manera fomentarem l’expressió verbal dels sentiments i emocions i coneixerem una mica més als nostres alumnes. Podem preguntar, per exemple: com es senten ells en els diferents moments de la setmana; com es sentirien si tinguessin aquesta habitació; quin és el dia que es senten més contents i per què; i un llarg etcètera.  

Les RELACIONS AFECTIVES ENTRE ADULT-INFANT. És un tema molt delicat alhora que necessari de tractar. Així doncs, sense deixar de banda les emocions que sempre ens acompanyen, podem preguntar per les rutines de cada infant pels matins i com el pare o la mare el desperten. També podem parlar de com és la relació entre en Pau i el seu pare i què és el que més els agrada d’ells.

 L’AGUDESA VISUAL i la recerca d’elements. Com bé us he explicat a l’inici del post i com podeu veure a les imatges, aquest és un llibre on els objectes no hi falten a cap pàgina i gràcies a això resulta molt fàcil i atractiu crear un joc de recerca.




Aquestes en són només un petit tast de les possibilitats que té el llibre. Com ja sabeu, ja m’aneu coneixent, sóc una gran fan dels contes com a recurs educatiu i considero que tots ells tenen tantes possibilitats de treball com imaginació tenen els/les mestres. I aniré més lluny afirmant que tot es pot treballar a través d’un conte. Tenim la gran sort de disposar de grans autors i il·lustradors amb mil idees i que no paren de crear, no deixem passar aquesta oportunitat. A més, a l’etapa d’infantil gaudim d’uns lectors que es captiven fàcilment amb qualsevol historia per més vegades que l’hagin sentit.




Tots portem un LECTOR dins, només cal trobar el llibre que ens ATRAPI!




No marxeu massa lluny que en breus torno amb BONES NOTÍCIES!!



US PODEU DESCARREGAR LES ACTIVITATS AQUÍ!



dimecres, 7 de desembre del 2016

PLANS NADALENCS AMB NENS

Tenim per davant una setmana amb petits ponts i aqüeductes la mar d’estranya. Tots sabem que  els infants es cansen d'estar per casa i necessiten activitat. És per això que avui us porto diferents PLANS NADALENCS PER FER AMB NENS.


Com veureu a continuació la majoria d’ells són a Barcelona, la meva ciutat de naixement i només en són un petit recull de tota l'oferta existent.

PER NADAL VINE A L’AUDITORI. L’auditori de Barcelona ha fet una programació especial de nadal per a infants en la qual omplirà de música les estones en família. Ens proposen diferents estils com ELS PASTORS MÚSICS, SONA BACH, VINE A CANTAR...THE BEATELS II o VINE A CANTARNADALES AMB EL QUARTET MÈLT. A l’Auditori trobarem plans des del 26 de desembre fins al gener.




MADEINUSA de l’artista Antoni Miralda.
AMB EL MENJAR TAMBÉ S'HI JUGA! Aquesta és una proposta de MACBA la qual ens convida a imaginar altres formes d’experimentació amb els nostres sentits a través de l’exposició  MADEINUSA de l’artista Antoni Miralda. Aquesta activitat té un preu de 3€ per persona i està disponible del 10 al 17 de desembre. Més info.


EL PETIT PRÍNCEP. No podia faltar en aquesta llista la meravellosa obra del Petit Príncep d’Àngel Llàcer i Manu Guix. Aquesta obra no deixa indiferent a ningú i convida a reflexionar des dels més menuts fins als més grans. Considero que és un imprescindible per a totes les edats. Així doncs els trobarem a la Sala BARTS de Barcelona fins el 8 de Gener.
Petit príncep, Sala BARTS.

RESCATA AL TIÓ! Aquesta genial idea consisteix en buscar per diferents muntanyes de Catalunya un Tió perdut. L’empresa en qüestió, i pel mòdic preu de 34€ per tió, us facilita la ubicació del vostre Tió i  la resta ja és aventura. Aquesta activitat està disponible a Montserrat, al Penedés, a Rupit, al Maresme i al Baix Llobregat. Així que ja ho sabeu, busqueu el Tió perdut i serà vostra. Aquesta activitat la podreu realitzar fins el 24 de desembre. Més info.


MUSEUS DE BARCELONA GRATUÏTS ELS DIUMENGES PER LA TARDA. Els museus sempre són una bona opció per passar una tarda amb infants i encara més si són gratuïts. Així doncs els museus de Barcelona ens obren les portes tots els diumenges per la tarda a partir de les 15h amb entrada gratuïta. Amb infants podem visitar museus com: el Museu Marítim, el Born, el Museu de la Ciència, el Castell de Montjuïc, Centre de Cultura Contemporània, Museu de la Música i el Museu Picasso. Podeu llegir més d’aquesta proposta aquí.

FIRA DE SANTA LLÚCIA I EL PESSEBRE DE LA PLAÇA SANT JAUME. Aquest pla és ideal per als amants del nadal i de l'ambient nadalenc. Com cada any podem anar a visitar les paradetes de la fira de Santa Llúcia fins el 24 de desembre les quals ens impregnaran de l'esperit més nadalenc. Una altra bona opció per a fer en família és la visita al pessebre de la plaça Sant Jaume que cap any us deixarà indiferent.

PARC FRANCESC MACIÀ DE MALGRAT DE MAR. Aquesta proposta no te massa a veure amb el nadal però em sembla un pla genial per a gaudir en família d’un parc diferent, on tot és de mides desproporcionades. En aquest parc tots els objectes són quotidians i gegants. Als més menuts els meravellarà. El podreu trobar a l'avinguda Costa Brava, 100, de Malgrat de Mar.
http://www.petitbcn.com/producte/1915/parc/gegant/petits





Us animo a investigar per la xarxa i a trobar molts més plans per a fer amb nens. Al cap i a la fi el més important és passar temps amb els més menuts de la casa. Tot pot ser el millor pla si és en bona companyia.







Recordeu que també em podreu trobar a FACEBOOK i INSTAGRAM o SEGUIR-ME AL BLOG (barra lateral)!!







I SOBRETOT MESTRALITZEU-VOS MOLT!