diumenge, 7 de febrer del 2016

DE L'ESTAMPACIÓ A LA SERIGRAFIA


Fa dies que vull escriure aquest POST però entre una cosa i altre l’he anat posposant. Ara ja hi sóc així que mans a la feina. Avui us porto un tema conegut i, alhora, desconegut a les aules d’infantil, l’ESTAMPACIÓ. Sí, sí... “de desconegut no en té res”, pensareu moltes. Però jo penso que si, que com en moltes altres matèries o temes sempre hi ha coses que coneixem i d’altres que no (és lògic no?). Així doncs, en aquest post us ensenyaré algunes bones idees que he anat trobant per a treballar l’estampació i com iniciar als infants en el món de la SERIGRAFIA.

QUÈ ÉS ESTAMPAR??

Tots sabem que és estampar i en podríem treure fàcilment una definició, però per si les mosques (i perquè mai està de més saber-ne la definició “científica”) aquí us la deixo:

“Impressió de dibuixos o lletres sobre una tela o paper pressionant amb un motlle” Segons el Diccionari de Llengua Catalana VOX.

Ara ja estem preparats per continuar. L’estampació doncs és una activitat artística molt comú a les nostres aules. A mi, personalment, m’encanta per a treballar amb infants ja que ens ofereix moltes possibilitats, es pot estampar qualsevol objecte, i resulta fàcil la seva pràctica des de nadons, és a dir, no requereix d’una motricitat fina molt desenvolupada.

QUÈ PODEM ESTAMPAR?


Com he dit abans és pot estampar TOT. Aquesta és una de les raons per les que m’agrada tant aquesta tècnica per a infantil.

http://babytribu.com/
Per començar l’experimentació amb aquesta tècnica i crear les primeres sensacions què millor que estampar parts del nostre cos. Més vivencial i proper que el propi cos no hi ha res. Això sí, per a que realment sigui una experimentació significativa a de ser lliure, permetent a l’infant descobrir les possibilitats de l’element en qüestió, en aquest cas la mà/dit/peu.

https://bloglamariola.files.wordpress.com

http://www.funnymums.com/
Després del primer contacte amb la tècnica de l’estampació podem seguir treballant amb altres materials del dia a dia dels infants, per a que els sigui més significatiu. Alguns exemples que m’han agradat i són fàcils de trobar són els rotllos de paper de vàter, fulles, globus i verdures i fruites diverses ( i un llarg etcètera).


http://myclassroomtransformation.blogspot.ca/
       
meaningfulmama.com
sphotos-e.ak.fbcdn.net
http://www.culturadiy.com/

sassydealz.com

La patata i els taps de suro ens permeten crear els nostres propis tampons obrint-nos un ampli 
ventall de possibilitats creatives. Aquest material ens ajudarà a anar introduint-nos poc a poc en el món de la SERIGRAFIA i a entendre en que consisteix aquesta tècnica fent negatius propis. Aquesta activitat requereix d'una certa maduresa i no la realitzaria fins a mitjans del parvulari.



     
facilisimo.com















QUÈ ÉS LA SERIGRAFIA??


Ha arribat el moment de definir aquesta tècnica que, sovint, confonem amb l’estampació, la SERIGRAFIA.

“La serigrafia és una tècnica d’impressió utilitzada per reproduir imatges, dibuixos o textos sobre qualsevol material. Es realitza mitjançant estergit, a través d'un teixit porós, pel que un corró o rasqueta fa passar la tinta o pintura .”

Reconec que aquesta definició no és apta per a nens d’infantil però considero que hi ha maneres d’acostar-nos a aquesta tècnica evolucionant de l’estampació simple i reflexionant sobre els “negatius”. Al cap i a la fi la serigrafia és un tipus d'estampació és a dir, una tècnica més d'estampar.


COM TRABALLAR CAP A LA SERIGRAFIA??


Per començar aquest camí cap a la tècnica de la serigrafia podem començar per on havíem deixat l’estampació, amb les patates i els taps de suro. Amb aquestes activitats podem fer reflexionar als infants sobre el que retallen per a que surti la imatge que ells volen o sobre perquè succeeix amb els trossos de patata que tallen o que passaria si ho fessin al revés. 

Seguint en aquesta línia podem fer servir corrons de pastar. Amb aquests crearem un efecte similar al de les patates o els taps però menys personal ja que no tallen ells el dibuix.

blogmemom.com
                   
                          http://teaching2and3yearolds.com/

















Un altra material que resulta interessant de treballar i fàcil d’aconseguir són les safates de poliestirè de la carn i menjar. Amb aquest nom potser no les reconeixeu però amb la imatge sabreu de que us parlo. Aquestes safates ens permet crear els nostres propis dibuixos a estampar. Només ens cal un llapis i una bona idea. Per a que s'adonin que el resultat estarà invertit al seu dibuix podem provocar situacions com escriure paraules. Amb el nom o alguna altra paraula veuran aquest fenomen i es preguntaran perquè passa. Hem de crear sempre situacions per a que siguin ells mateixos els que descobreixin i investiguin. 


janpetit.cat

manualidadesinfantiles.org
Ara si!! Toca fer serigrafia casolana. Podem començar per alguna cosa senzilla i fàcil amb la que veuran la idea principal d'aquesta tècnica. Només necessitem cartolines, tisores, esponges i pintura. Això tampoc serà fer serigrafia però els infants podran apreciar-hi la idea principal, només passa la pintura per on no hi ha cartolina. 

http://3.bp.blogspot.com/
La següent activitat implica una mica més de preparació i material però s'acosta molt més a la serigrafia pròpiament dita (casolana clar!). Així doncs, necessitarem unes mitges de color carn, cola blanca, un cercle de fer bordats, retolador, pintura i una tela o paper. I el procediment és el següent:
http://mycalicoskies.blogspot.co.nz/

http://mycalicoskies.blogspot.co.nz/

I si teniu la gran sort, com jo, de tenir un pare o algun conegut serigraf que us pot fer una demostració/taller els infants viuran de primera mà aquesta tècnica tant divertida i entendran el propi funcionament d’aquesta (per colors i capes). A més, acostarem als nostres alumnes a l'art i potenciarem la seva creativitat i imaginació.
Jo tinc aquesta sort i espero poder aprofitar-la en breus!!! 

http://www.apartedicions.com/
A la web d'APARTEDICIONS trobareu moltes obres més amb possibilitats d'altres projectes i, fora de l'escola, esperant a ser regalades o penjades en una paret jejeje


Us deixo aquí la versió en PDF descarregable.





Apa mestres!! a CREAR, ESTAMPAR i SERIGRAFIAR!!!!




1 comentari:

  1. Bon dia Mestres! Només comentar que aquest post sobre la serigrafia és un dels més interessants i complets de la nostra activa mestra Paula. Felicitats!

    ResponElimina