dimecres, 19 d’octubre del 2016

LA POR: IDEES PER A TREBALLAR LA POR A L'AULA D'INFANTIL.

S’acosta HALLOWEEN i jo no en sóc massa fan, és per això que avui us porto una alternativa ideal per aquestes dates.

Un dels temes principals de la famosa tradició de Halloween és LA POR. La por és sovint un tema delicat i una emoció difícil de  controlar, sobretot a les etapes d’infantil. Per aquesta raó és fonamental treballar-la i oferir als infants tècniques i recursos d’autocontrol d’aquesta.


Al lio! Aquesta és la meva proposta per a treballar la por com a pla alternatiu a Halloween per a infants de 4 i 5 anys (sempre adaptable a altres edats, és clar!).

A TOTS ELS MONSTRES ELS FA POR LA FOSCOR.

"A tots els monstres els fa por la foscor" de Michael Escoffier
Per introduir el tema a l’aula podem fer servir el conte de “A tots els monstres els fa por la foscor”, de Michael Escoffier. Un conte en el que els protagonistes són monstres que tenen por a la foscor i a les seves pròpies ombres. Per tal de superar les seves pors es passaran tot el conte intentant de diferents maneres deixar de tenir por. Des del meu punt de vista és un bon recurs ja que tracta la por des dels propis monstres demostrant que ells també en tenen.
Personalment m’agrada començar l’explicació dels contes parlant de la portada i fent hipòtesis amb el títol.

A partir d’aquest conte podrem establir una petita conversa de la por i d’aquelles coses que ens en fan: “Què és la por?” “Quines coses ens fan tenir por?” “Com ens sentim quan tenim por?” “Què fem quan tenim por?”
També podem jugar amb ombres i foscor a l’aula, seguint la temàtica del conte.

LA CAPSA MENJA PORS.


Després de la conversa proposarem als infants dibuixar/ escriure (depenent de l’edat i de l’infant) allò que més por ens fa. Un cop fet el dibuix, i de manera anònima, els infants posaran dins la capsa menja-pors les seves pors. La capsa serà anònima i no s’ensenyarà a ningú. Amb això fomentarem que l’infant expressi lliurement les seves pors sense tenir vergonya a que aquestes es sàpiguen.
A més, com a mestres ens servirà per a conèixer una mica més als nostres alumnes, ja que ens trobem a principi de curs i les pors poden ser una gran font d’informació.
Finalment entre tots decidirem què fer amb la capsa de les pors. Algunes opcions poden ser anar a tirar-la a un contenidor blau (quan ho creguem oportú, al final del projecte o al final de curs), enterrar-la (si tenim pati o jardí), guardar-la a l’altell, etc...el que sigui. Són les seves pors i han de ser ells els que decideixin que fer-ne.

COM RECONÈIXER UN MONSTRE.


"Com reconèixer un monstre" de Gustavo Roldán.
Continuant amb la por i els monstres explicarem el conte de “Com reconèixer un monstre”, de Gustavo Roldán, el qual ens descriu les característiques de tot monstre de manera divertida i amb unes il·lustracions genials. A través d’aquest conte els podem proposar dibuixar com serien si fossin un monstre.

Amb aquesta activitat veurem com s’imaginen i alhora treballaran les parts del cos i de la cara, ja que tot i ser un monstre ha de tenir totes les parts.

Els dibuixos els podem penjar en algun espai de l’aula on, també, podem deixar els contes per a estones lliures i per aquells infants que volen rellegir-los i mirar-los amb més detall.

AMULET ANTI-POR.


Com a activitat final crearem el nostre amulet anti-por el qual ens protegirà i espantarà les nostres pors. Amb pedres pintades de diferents colors amb esprai o pintura acrílica crearan el seu petit monstre anti-por. Amb ulls animats i retoladors permanents per la boca, orelles, nas, etc.  Cadascú es farà el seu per quan el necessiti, ja siguin les nits o d’altres situacions que els provoquin aquesta emoció. Serà una pedra petita per a que puguin portar-la allà on calgui.
(Jo proposo aquest amulet però pot ser qualsevol altre, la qüestió és proporcionar-los una petita estratègia.)






Bé doncs, aquestes són les 4 activitats pel treball de la por que us proposo. Es poden ampliar, modificar, fer aïlladament o en conjunt, etc. El COM dur-les a terme ja és cosa vostra!


També podeu descarregar-vos la versió en PDF!!




"No és valent aquell qui no té por sinó aquell que és capaç de superar-la"

Nelson Mandela




Espero que sigui del vostre interés i ja sabeu: SI US AGRADA EL QUE LLEGIU SEGUIU-ME!!







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada